Jump to content

Rusty Triumphs in Scotland - Stage one tidy of the Swede - 11/06/21


Recommended Posts

8 hours ago, GingerNuttz said:

If it had 4 carburettors then you could have driven to work on 3 cylinders... 

Not untrue. I could have driven there with 4 cylinders if I'd kept the revs above 2,500rpm. However that's bad for my shagged clutch. 😂

Also:

151832718_10226370669312280_9130633142728695496_o.thumb.jpg.d5739fa5c7d0bd566c43240ae381ccd1.jpg

Saab has a new quirk whereby it seems you have to tug the key upwards a bit while turning it or it just cranks the starter and doesn't fire. Cheers for @320touringfor suggesting the solution, otherwise I'd still be stuck at Tesco...

Link to post
Share on other sites

First sunny day for a while so went to try and diagnose the Acclaim's running issue.

153228736_10226410160099525_5690975707419938427_o.thumb.jpg.4bba295d45bc084cdb4572f163b9896c.jpg

Naturally the battery had gone flat again so I had to bump start the car down a hill to drive it round to the flat while it ran like arse. Once it was parked it stalled and the battery wouldn't restart it, so I swapped it's battery for a spare I had upstairs. Annoyingly this had Japanese standard terminals and one of the adaptor rings was missing, so ingenuity was applied.

152503152_770923956882467_8627152595094310663_n.thumb.jpg.d2a2412c604446ea55c8a3cb7cba9c97.jpg

I replaced the ignition control module, which did nothing.

I tried revving the car up and covering the intakes to try and suck any shite out, this also did nothing.

When trying to restart after stalling it kept backfiring through the carb and kicking and then immediately stopping dead like it was out of time. Checked the dizzy and that was tight and hadn't spun loose, so unscrewed the cap to have a look inside and found the issue.

The rotor arm had a good centimetre plus of slop on the shaft. The shaft itself was tight and the advance mech all seemed alright but the arm was loose as buggery. So I whipped out the spare from the boot that was known working when removed and... That was exactly the same. Somehow my dizzy shaft has worn in such a way the rotor arms won't hold true. I wedged a bit of thin carboard between the flat of the shaft and the rotor arm to test the theory and was rewarded with a car that would rev smoothly but not idle and was taching down far too slow.

It's hard to say if the lack of idle and slow return after revving is connected to the dizzy issue, I suspect I've just disturbed something in the throttle linkage while fucking about.

Gonna' try TIGing the dizzy shaft and file it down, 'cause I can only find one place that lists the dizzy as in stock and it's £150.

 

Link to post
Share on other sites
  • captain_70s changed the title to Rusty Triumphs in Scotland - Acclaim ignition woes - 23/02/21

The whole shaft should have a degree of movement in it for the ignition advance, but it should snap back under spring tension. As it does.

The arm itself should be unable to spin independently of the shaft though, as that'll just throw the timing out at random as the arm rotates back and forth as the engine tachs up or down.

I doubt adhesive would last due to how hot the dizzy gets, I imagine it'd work for a few miles though.

New arm and cap ordered, so I'll try that first to make sure it's not just 2 duff rotor arms.

Link to post
Share on other sites

At about 0:37 in your video above, when revving the engine up, that is unmistakably a single-cylinder misfire, meaning it absolutely has to be ignition rather than fuelling, and if I were a betting man, it's somewhere from the rotor to the spark plug, (IE components specific to one cylinder only) most likely the rotor arm not aligning with the pick-up in the cap, as you've identified.

The shaft on the distributor doesn't look worn.  Usually the first thing that happens is that the rotor becomes loose on the shaft, which yours isn't.  What's more likely is that the rotor arm isn't the right one for the car, and its D-flat is too small, meaning it can move about on the shaft.

I'd look to see if you can get a better quality/better fitting rotor arm.  Also whip all your spark plugs out and check them.  How new are the HT leads?  Do they all fit with a good "snap" onto the plugs?

Link to post
Share on other sites

Leads are about 2 years old, still click onto the plugs fine, the plugs are all good, light brown deposits.

Main oddity is that the 2 rotor arms I have are identical and have done at least 10,000 miles between them with no prior problems.

This running issue only appeared when the car left the workshop after being repaired. Hence my assuming it was a gummed up carb from sitting and only running in a dusty garage. It's not something you can really miss as it rendered the car essentially undrivable. 

Link to post
Share on other sites

Tried a timing gun on each lead to see which cylinder it's misfiring on? (Or if all)

Surely when the engine is running, the rotor arm probably won't be moving that much on the shaft? The rotor arm isn't that heavy with a lot of mass. Especially as it looked like it had a fair amount of friction holding it.

Also, does it matter if it does move? The Rotor Arm doesn't define ignition timing, unless wildly out that it isn't in roughly the right place to create a circuit. Hard to tell from the video how much play is there as the rest of the shaft is moving against the weights + springs.

Have you tried bending the spring out inside the rotor arm to make a stiffer fit? Is the wiper on the top of the cap making good contact?

Link to post
Share on other sites

I had issues with my Skoda 135 Rapid where the rotor arm refused to fit properly - it was absolutely fine until you went north of 4000rpm at which point it would ride up the shaft and knock the timing about 45 degrees out.  Usually mid overtake.

I wound up wrapping a bunch of that self adhesive aluminium foil around the distributor shaft to make it a tighter fit.  Took a couple of tries but did work.

Link to post
Share on other sites
2 hours ago, SiC said:

Also, does it matter if it does move? The Rotor Arm doesn't define ignition timing,

Usually the width of the end on the rotor and the "contacts" for each cylinder is enough to allow for the ignition advance mechanism to do it's thing while maintaining the proximity of the arm and contact.  The fact that the point of ignition changes as the ignition advance changes is a good thing, as it distributes the electrical pitting/burning over the whole rotor rather than always being the same point.

However, the ignition advance curve might be upwards of 30 degrees.  That means the rotor arm and contact have to be close enough to each other over a 30 degree arc of the rotor arm.

Start adding in another 20 degrees of movement, and I can well believe that the rotor arm is far enough away from the contact to get a reliable "connection".

To confirm this, I'd fit the rotor arm exactly in line (flat on the shaft in line with the flat on the rotor arm) and see how well it runs.  Also, see if it moves in service.  It could well be that the last 10k miles have been achieved with the arm in the right location, and friction has meant it's not moved.  As it's since been "twiddled with" it could have been at an extreme of travel, hence beginning to not transfer spark when needed to, as it's simply too far away from the correct contact in the cap.

If the plugs are all good and the HT leads in fine fettle, the only remaining area is the distributor.  Nothing else (other than something deeply mechanical) affects one cylinder only.

Link to post
Share on other sites
Usually the width of the end on the rotor and the "contacts" for each cylinder is enough to allow for the ignition advance mechanism to do it's thing while maintaining the proximity of the arm and contact.  The fact that the point of ignition changes as the ignition advance changes is a good thing, as it distributes the electrical pitting/burning over the whole rotor rather than always being the same point.

Yes I know that and you cut out the bit in my quote where I mention providing it's not wildly out. Hard to judge on that video on how much movement is going on there without the rest of the mechanism slack in there. 

Link to post
Share on other sites

There looks to be at least an extra 20 degrees of movement there, which could easily be enough to push the rotor out of range.

It sounds a lot like it was too far in the retarded position, meaning that when the engine is idling with a big dollop of vacuum advance, it would run on 4.  As soon as you step on the accelerator, kill the vacuum and retard the ignition further, it splutters.

Then as the engine speeds up and you get some dynamic advance happening, it runs on more cylinders again.

Link to post
Share on other sites

There is an easy 20 degrees of play on top of whatever the mechanical advance is (around 30 maxed out at 4k IIRC). Vac advance is irrelevant really as it's disconnected!

As I said a few posts ago with the slop taken out and the rotor arm firmly locked in place with a bit of card (whether dead straight or not) it ran considerably better and started first turn of the key whereas before it was kicking back. The floaty rpm return and lack of idle the car developed I'm 90% was me knocking something in the throttle linkage which is mega sensitive to being bent/knocked out of adjustment.

Link to post
Share on other sites

The mechanical advance doesn't change the rotor arm to cap spark position as the rotor and ignition trigger are floating but fixed reference to each other, the vacuum advance does have a small effect on the rotor arm to cap position but it's a small range of movement.

Link to post
Share on other sites
21 hours ago, captain_70s said:

First sunny day for a while so went to try and diagnose the Acclaim's running issue.

153228736_10226410160099525_5690975707419938427_o.thumb.jpg.4bba295d45bc084cdb4572f163b9896c.jpg

Naturally the battery had gone flat again so I had to bump start the car down a hill to drive it round to the flat while it ran like arse. Once it was parked it stalled and the battery wouldn't restart it, so I swapped it's battery for a spare I had upstairs. Annoyingly this had Japanese standard terminals and one of the adaptor rings was missing, so ingenuity was applied.

152503152_770923956882467_8627152595094310663_n.thumb.jpg.d2a2412c604446ea55c8a3cb7cba9c97.jpg

I replaced the ignition control module, which did nothing.

I tried revving the car up and covering the intakes to try and suck any shite out, this also did nothing.

When trying to restart after stalling it kept backfiring through the carb and kicking and then immediately stopping dead like it was out of time. Checked the dizzy and that was tight and hadn't spun loose, so unscrewed the cap to have a look inside and found the issue.

The rotor arm had a good centimetre plus of slop on the shaft. The shaft itself was tight and the advance mech all seemed alright but the arm was loose as buggery. So I whipped out the spare from the boot that was known working when removed and... That was exactly the same. Somehow my dizzy shaft has worn in such a way the rotor arms won't hold true. I wedged a bit of thin carboard between the flat of the shaft and the rotor arm to test the theory and was rewarded with a car that would rev smoothly but not idle and was taching down far too slow.

It's hard to say if the lack of idle and slow return after revving is connected to the dizzy issue, I suspect I've just disturbed something in the throttle linkage while fucking about.

Gonna' try TIGing the dizzy shaft and file it down, 'cause I can only find one place that lists the dizzy as in stock and it's £150.

 

OMG I didn't know Ewan Mcgregor was on Autoshite!!!!!!!

Link to post
Share on other sites
48 minutes ago, Dick Longbridge said:

Now you've said it, I can hear what you mean. Maybe some celeb* voice-over work could help pay for future rust preventative fluids? 

first few seconds had me like......Really!!! Is it??

PMSL

Hmmmm not a Triumph...but tis shite!!! 

Ewan McGregor Keeps 30 Vehicles From His Collection in Divorce Settlement -  autoevolution

Link to post
Share on other sites
23 hours ago, Jikovron said:

The mechanical advance doesn't change the rotor arm to cap spark position as the rotor and ignition trigger are floating but fixed reference to each other, the vacuum advance does have a small effect on the rotor arm to cap position but it's a small range of movement.

Both the mechanical and the vacuum advance units will change the relationship between the rotor arm and the cap positions.  It's very clear to see in the Captain's video above that the ignition trigger ring is fixed to the same shaft as the rotor arm, so anything that moves the relationship of the trigger ring to the engine timing will also move the rotor arm.

The fact that the Vacuum advance is disconnected does throw my theory above out somewhat though, as the misfire sounds quite regular as the engine is revved up, despite the fact that the ignition timing will be changing as the engine speed increases.

It's definitely ignition related though.  Fuelling misfire sounds very different to that.

Link to post
Share on other sites
41 minutes ago, Talbot said:

Both the mechanical and the vacuum advance units will change the relationship between the rotor arm and the cap positions.  It's very clear to see in the Captain's video above that the ignition trigger ring is fixed to the same shaft as the rotor arm, so anything that moves the relationship of the trigger ring to the engine timing will also move the rotor arm.

The fact that the Vacuum advance is disconnected does throw my theory above out somewhat though, as the misfire sounds quite regular as the engine is revved up, despite the fact that the ignition timing will be changing as the engine speed increases.

It's definitely ignition related though.  Fuelling misfire sounds very different to that.

The vacuum advance will move the plate that the pick up for the trigger is mounted to. It won't move the rotor arm.

Link to post
Share on other sites
15 minutes ago, GeorgeB said:

The vacuum advance will move the plate that the pick up for the trigger is mounted to. It won't move the rotor arm.

WHS ^^, the when the trigger tooth passes the pickup the rotor arm is always at the same position when it sparks however due to mechanical advance the engine is put further behind , when the vac advance pulls the pickup plate advanced the reference that the trigger/rotor arm sees has moved around the dissy body and thusly the cap .

Link to post
Share on other sites
9 hours ago, GeorgeB said:

The vacuum advance will move the plate that the pick up for the trigger is mounted to. It won't move the rotor arm.

You're right.  My description above was poor... when the ignition is advanced by the vacuum advance, the rotor arm relationship to the engine position won't change, but the spark timing does, meaning the relationship between the spark timing and the rotor arm does change.  If the spark was already on the limit of being able to jump from rotor arm to cap pick-up, some vacuum advance could make the difference between it getting to the plug or not getting to the plug.

... but as the vac advance is disconnected on this car, makes no difference from a diagnostic point of view.

Link to post
Share on other sites

More fun times.

154365998_156330639639454_449341172708910357_n.thumb.jpg.9a42527baeaeb21f5f21f1323546338c.jpg

Rotor arm replaced and marked, car currently running alright but with a slight misfire on one cylinder at idle. The mega floaty idle and dying was a vac hose that'd gotten pulled off with me lifting the airbox away from the carbs. Really the carbs need a full service, may throw a new coil at it as well.

Then I rehung some of the doors and adjusted the hinges so things line up/close as well as they're ever going to. 

155577346_268686984625146_4610906304884959684_n.thumb.jpg.a54bc58db338f72a4e3a3de98cf259c2.jpg

156073168_907347766471410_4080976951126544230_n.thumb.jpg.1fe23a89eb278df6cfc59ee3c30cf196.jpg

Then I set about refitting some interior plastics and noticed a wet bit of carpet in the rear footwell.

156085030_280946003421149_3572659252528280132_n.thumb.jpg.32b69f4c0c3a6e2a914d8dbd742f4d9a.jpg

155822160_737340267169631_3732854408081607620_n.thumb.jpg.1af847c36db4862ef355511c7e5f2f77.jpg

Ah, that's quite a lot of water, and explains the tendency for the car to steam up to fuck. Well, it'd be easier to see where it's getting in if the carpet was out...

154939703_3487752651329138_5078395433544664177_n.thumb.jpg.340b6d53bea14c0b120c98363ac0dcb0.jpg

154930276_1111611129300689_592970634874777627_n.thumb.jpg.e7386a025bfc6a727cc51c988df602b4.jpg

And while the interior is out I should probably assault it with the VAX...

155773131_221749659638594_4639211383658808117_n.thumb.jpg.7e877d4f5ae63c6e502d426bbe12c103.jpg

155344582_731464261067228_3372386603593936213_n.thumb.jpg.7b1f23d97427387d6dcb01b9ff5fc0a1.jpg

155948399_464595568199024_1678336281696165793_n.thumb.jpg.c80e52a96ceb03a7195b262f0d2a5fb2.jpg

156076658_473566397005654_2969244238113094297_n.thumb.jpg.4b62414424def2077c0497b08896c92e.jpg

The carpet is a bit faded!

155990909_452847655859109_7845498590071224553_n.thumb.jpg.ca175ec2a0d2843208d535dee73b6a28.jpg

Currently the car just has the driver's seat and seatbelt back in to make the water ingress easier to spot. I then came down with food poisoning and have spent the last several hours in bed being unable to eat or drink, so progress has slowed somewhat...

Link to post
Share on other sites
  • captain_70s changed the title to Rusty Triumphs in Scotland - General faffery - 01/03/21
  • captain_70s changed the title to Rusty Triumphs in Scotland - Stage one tidy of the Swede - 11/06/21

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Similar Content

    • By sickboy
      Since my life has followed a nearly unrelenting course in project, “good-intentions”, “nice ideas” and general chod accumulation ever since I was about 14, I’ve decided I’d concoct all my projects into a haphazard fleet diary, for your amusement and viewing pleasure. My reports are likely to be sporadic, as and when I find time. 
      Coverage predominately will flit around my current stable, but I'll show some past vehicular activity too.
      I'll go into each in turn in the coming days and weeks, but briefly for now my current fleet comprises:
       
      1959 Ford 100e. Bought as a rolling shell in 2015. Built it up myself with all-Ford bits: 2.0 Pinto, type 9, GP4 MK1/2 Escort goodies up front, Bilstein 2.8 Capri struts on coilovers, 105e axle out back, RS turbo Recaros. Looks rough as fuck but it's solid and sorted underneath. Some don't like it because it's old, noisy and smelly. I love because it's old, noisy and smelly. Want to build a fast-road head for this soon really, but skint. Hardly needs to be quicker anyway.
      A lot of work to build, about 3 years, but immense fun to drive. 100% never selling!!!
       

       

      1991 Saab 900 16v Turbo. Bought last Summer, suspiciously cheap with a hot running issue and a heap of paperwork. I did the head gasket and rebuilt the head with new exhaust valves, stem seals, thermostat etc over lockdown. Also fitted new calipers, discs, pads and hoses all round, and replaced the NSF inner wing/driveshaft tunnel back in February.  Embarrassing MOT last month reveals more weldage is needed elsewhere, so that’s next for it and shall be reported in the coming pages


       
       
      1995 Citroen AX Jive. 1.0 4 spd. Hilarious to drive, immensely French, ripe but not rotten, wearing something akin to a peeved expression. Needs a few odds and ends but otherwise a goer. Back-up car in case my existing daily shits itself or something. Anyone spare a boot latch actuating rod and gear knob?

       

       

       
      2005 Clio 182. As close to a daily as I get (cycle to work). Not really Autoshite, or even very “me” frankly, but I’m convinced these are the last proper French hot hatch and soon to be daft-money, so I finally snubbed two years of looking-not-looking at them on eBay and bought this the other week. I'm 27 so many could argue it's a "quarter life crisis". Newest and quickest car I’ve ever owned, so probably not the wisest first choice to exercise modern car ownership.
       

       
      But my current main project, sapping funds and time and social life in equal measure, is my 1963 Ford Falcon 2dr sedan, so I'll post up the progress to date of that in the coming days.
      or now, here's a seller's shot of when I bought it.......
       

    • By danthecapriman
      Thought I'd start a thread about my old Capri since it's now reached it's turn in the que to receive a bit of attention.
       
      I've actually had this since 2001, it's an early mk2, on an M reg 1974. Being an early car it's still got mk1 rear axle and single acting type rear brake set up aswell as a few other minor differences from later cars just to use up remaining mk1 parts.
      It started life here in the Portsmouth area and doesn't seem to have ventured far since.
      Originally a stardust silver 1.6 L poverty model, which means virtually sod all regarding luxuries. Basic 2 pod dash with black 'crackle' finish facia, no radio, no sun roof or vinyl roof, not even a centre console!
      When I got to it unfortunately it had suffered severely from serious rust and latterly a vandal attack, having it's door and rear quarter panel booted in.
       
      Over the next couple of years I got it sorted and a cheap re paint into roman bronze, which was a favourite colour of mine at the time. For the first year or two it seemed fine but since then things have deteriorated.
      The respray wasn't good! It's thin in places and started to micro blister in various places, worst of which is all over the bonnet. The same bodyshop also did a bit of the bodywork I hadn't finished which was also pretty poor in some places.
      It's always been a great driver and never struggles at mot time so I just kept on using it and doing nothing more than collecting parts now and again with a view to sort it one day.
      It's also gained a few non original extras over the years like a higher spec wood effect 2 pod dash facia (which I like more than the original), a short console, brown interior instead of the utterly fucked black original, 'laser' 4 spoke alloys and a few other things.
       
      Anyway, fast forward to last weekend, when I dusted it off after winter and noticed various areas of new rust coming through or older rust that's gotten worse. So the decision was made to go for a professional resto job now before I end up finding something else to distract me (like big american cars with knackered engines!).
       
      1974 Ford Capri BBK244M by Dan Clark, on Flickr
      Here it is as it currently stands. Looks ok from a distance but the reality is very rough around the edges and the paint is so bad in places it's becoming embarrassing!
      IMG_0509 by Dan Clark, on Flickr
      And the interior which I'll be re trimming into black leather at some point after the body works done.
       
      It's been taken to the same place that did my Mercury's engine rebuild, since they did such a good job and they seem a good professional bunch.
      I dropped it off Monday afternoon for a thorough check over to build up a list of work and get a rough quote.
      Today I heard back from them.
      Good news so far, I suppose. It is as solid where it counts as I thought it was. Chassis is fine, original strut tops fine, most of the back end is solid and just needs a few repairs here and there.
      The worst is the bottom of the windscreen surround due to the wrong seal being used and then fitted badly causing leaks. Inner sill to A post bottom corner very scabby, front wings pretty crap, and various paint defects etc.
      The engine is fine, compression all in tolerances. Suspension needs work, and some brake pipes are getting quite rusty. So far so good and no surprises!
      There's still more checking to do over the next few days but it sounds alright so far.
      This work should be made a bit easier by having a lot of panels and parts to fix things already. The big find being a new unused pair of front wings. Very hard to find mk2 items now, though I did have to pay for them!
       
       
      The plan here is to make the car solid, reliable and good looking. I'm not making a show car or going too mad as that stuffs not my thing and if it was I'd start with a better more original car.
      Some of the later add ons will be ditched like the mk3 boot spoiler that I hate! And return it to more standard looking mk2 as it should be. No go faster mods or anything like that.
      The main priority is to get the body sorted and painted properly (engine out job and everything) then maybe a bit of mechanical work as needed.
      The original idea was to re paint back into original stardust silver, but having thought about it I'm leaning more towards another favourite Ford colour of the era, Miami blue metallic, which is a lovely colour! Any opinions?
       
      This will be another expensive project but not one I think I could do at home on the drive and do justice to, so I'd prefer to farm it out and get it right this time. It also means I can carry on working on my Transit and Granada at home without another distraction!
      For anyone whose interested I'll try to update this now and then as things progress. I'll also try to get the old pics of the car from when I got it so you can see how rusty it was! Bear in mind though that I paid £100 for this car in 2001 with MOT and tax! Try doing that now.
      I'm sure this is going to be worth the expense, not that I'm even considering selling it of course but I've had it so long I kind of feel obligated to do right by the car in a weird way!
    • By Fumbler
      To mark the genesis of my fleet project thread I here present my new car: a 1997 Nissan Micra Shape-


      It really looks that good. There is a reason for this: its previous owner was an old lady who loved the thing so much so she made every effort to keep it in good shape. It originally came from Fleet in the GU postcode which suggests to me it was bought by the present dealer at auction, hence arriving down here in Kent. Before seeing the car I checked its MOT history and its only fails were thanks to broken stoplights, which shows me that it was very well cared for. I suppose an example of this was that on the last MOT, an advisory was a corroded rear silencer. The silencer on the car when I saw it was new. Methinks the lady wanted to keep it as good as possible. It was kept in a garage and so all the bumpers and black trim are very black and the tyres are in very good condition. Spare never used! Also included a free Dettol first aid kit from 1997.
      This car has 15000 genuine miles on the clock. We clocked over 15000 during the test drive! The lady owner really only trundled around her village in it and the MOT shows that it only did some meagre miles between tests. This, of course, came at a price. We saw a cherry red Micra from 2002 at the same dealer. Paint was shoddy and when they washed it the boot had massive sections of bare metal and it wasn't very happy. This car, however, is in fabulous condition and there was no contest between the two cars- it really is that good, inside and out. Immaculate interior, driver's airbag, cassette player... all there and all functioning (apart from cassette thanks to new battery and failed display). This meant that I bought it for £1600, £100 over what was my uppermost limit, but I knew I wouldn't see another like this that was in as good shape for a fair while. It was priced very ambitiously, at £1990, so I'm content in the fact I managed to slash a few hundred off the price. There wasn't that much paperwork though. All the dealership received was the logbook with 3 service stamps from 1998, 1999 and 2000, the radio key pass, a National Trust sticker, and the original paperwork holder. I suspect the old lady died and had her car auctioned, and the massive file of paperwork is now someone's egg carton, along will everything else she owned.

      As always, this car isn't exactly in showroom condition. While the inside is great and the floor is solid, and the underseal is in great shape, the not undersealed parts need a small looking at. Mainly the rear of the driver's side sill. It's really the only bubbling on the car. I suspect a well aimed stonechip managed to fester over the wintery salted roads, making it rust even more. It's around the size of a 5p piece, and will give me the opportunity to spray the insides of the sill with some chain oil to prevent any further corrosion. Behind the fuel tank there are a few rusty joints- places where the spraygun cannot get paint onto- which some Vactan and Dynax should put to rights. Alternator belt looks original because of the cracking and Nissan badges and will need doing soon as well as the front plate. As much as I like the 90's font and original dealer surround, the dishevelled R and general water ingress is a persistant MOT advisory. It could be the MOT station being strict (and most likely is considering there's a Saxo down the road with far worse blackening), however for the sake of peace of mind and all that, I'll get a new one made. The rear has already been replaced indicating this has happened before.
      All in all, I think this is a nice plucky motor. I'll have it by the end of the week; just got to sort out tax, insurance, and it's going to have an MOT. As part of the deal it's getting the MOT and an oil and filter change which will be something ticked off the list. It has some love scratches and chips here and there, but it drives well, is stiff and controllable, and should make out to be a nice summer project!
    • By rickvw72
      Hi all, I’m going to try to keep this updated as a diary of work done on my old Fourtrak. 
      I bought this a few years ago but have only recently got going on it properly, with several other projects on the go, times been scarce.
      Ill start with the main job, the rear crossmember. When I bought the truck this tube had snapped on the drivers side. This ruptured the brake pipes, and ruined all the already tired suspension bushes.
      So, out with the crossmember...
      The original is round tube, the new 3mm wall box section, it actually holds the anti tramp bars. 
      Yes the Fourtrak has a 5 linked rear suspension, and an LSD. Because race car!
      I didn’t take many pics at this time, so I’m trying to improve this and maybe a thread will motivate me to document it. 
       



    • By Zelandeth
      Well I've been meaning to sign up here in forever, but kept forgetting. Thanks to someone over on another forum I frequent poking me about it recently the subject was forced back into my very brief attention span for long enough to get me to act on the instruction.

      I figure that my little varied fleet might bring you lot some amusement...

      So...we've got:

      1993 Lada Riva 1.5E Estate (now fuel injected, as I reckon the later cars should have been from the factory...).
      1989 Saab 900i Automatic.
      1987 Skoda 120LX 21st Anniversary Special Edition.
      1985 Sinclair C5.
      2009 Peugeot 107 Verve.

      Now getting the photos together has taken me far longer than I'd expected...so you're gonna get a couple of photos of each car for now, and I'll come back with some more information tomorrow when I've got a bit more time...

      Firstly...The Lada. Before anyone asks - in response to the single question I get asked about this car: No, it is not for sale. Took me 13 years and my father's inheritance to find the thing.


      Yes, it's got the usual rusty wings...Hoping that will be resolved in the next couple of months.

       






      Next, a proper old Saab. One of the very last 8 valve cars apparently, and all the better for it. I've driven two 16v autos and they were horrible - the auto box works sooooo much better with the torque curve of the 8 valve engine. Just wish it had an overdrive for motorway cruising...









      Next up a *real* Skoda...back when they put the engine where it belongs, right out the back. In the best possible colour of course...eye-searingly bright orange.







      Seat covers have been added since that photo was taken as it suffers from the usual rotting seat cloth problem that affects virtually all Estelles.

      Then we have possibly the world's scruffiest Sinclair C5...



      Realised when looking for this that I really need to get some more photos of the thing...I use it often enough after all! We have a dog who's half husky, so this is a really good way of getting him some exercise.

      Finally - again, I really need to take more photos of - we have the little Pug 107.



      Included for the sake of variety even if it's a bit mainstream! First (and probably to be the only) new car I've bought, and has been a cracking little motor and has asked for very little in return for putting up with nearly three years of Oxford-Milton Keynes commuter traffic, before finally escaping that fate when my housemate moved to a new job. Now it doesn't do many miles and is my default car for "when I've managed to break everything else."

      I'll fill in some more details tomorrow - I warn you though that I do tend to ramble...
×
×
  • Create New...