Jump to content
PhilA

1951 Pontiac Chieftain - Fuel gauge

Recommended Posts

5 hours ago, PhilA said:

20191123_124113_1.gif.a652527546ac709c8a100b837df85c6f.gif

Freed up the leading shoe and exercised the pistons a little. Needs copper grease. Lower adjuster isn't seized, surprisingly.

 

Phil

there's something oddly satisfying about that GIF :) 

also I think its the first time iv actually seen drum brakes "working" as in to see them operating but without the drum on so you can see the shoes moving

its very interesting to see, even tho I did know how they worked beforehand etc

is that how much they move max or are only just partly pressing the brake pedal?

Share this post


Link to post
Share on other sites

No, that's just very gingerly on the pedal.

Stamping on the pedal would just pop the piston(s) out of the bore.

They hardly move when they're correctly adjusted, they lift off the inside of the drum just a fraction of an inch off pedal. That's significantly more movement than normal.

 

Phil

Share this post


Link to post
Share on other sites

I have a love-hate relationship with drums. I can appreciate their simplicity and self-servoing effect, but corrosion seems to be the order of the day when dealing with ones that have sat for any amount of time and I also hate dealing with adjusters(manuals are a pain, autos like to seize).

I was talking to a friend the other day and he got to reminiscing about his 57 Bel Air that was "warmed up" a bit. Way back in the 60s, he and his wife were on their way back to Chicago from up in Wisconsin. She drove much of the way back, and he took over close to home. On taking over, he found that he had no brakes at all. His wife reported that they'd been feeling "funny" for a while. Upon getting home(safely, amazingly enough) he found that a snapped leaf in one of the rear springs had grabbed the e-brake cable and was causing the shoe on one side to drag. It finally heated up enough that on coming to a complete stop for them to switch drivers, one of the cylinders had blown out, which of course gave them no brakes at all(single circuit system). At some point, the drum had become so hot that it peeled the red paint off the steel wheel and turned the metal underneath it straw colored.

I also heard fond stories in that same conversation of his 73 El Camino(which he still has) with 4 wheel drums and into which he'd put VelveTouch linings. I'd not heard of those, but apparently they are a metallic type pad really meant for racing that has to be warmed up a fair bit before it will grip.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Finished up adjusting the brakes. 

20191125_161310.thumb.jpg.bf09070ebaa6cd5d9978dcf8e0dbe9c3.jpg

Locknut now doesn't bind, cleaned up too. 

20191125_175345.thumb.jpg.6b2b4f770e9c5a84fc38362d9e42861b.jpg

Leading shoes against the drum, trailing shoes fifteen thou' gap. Handy little slot in drum front to measure.

 

20191125_154534.thumb.jpg.bfbfbef01c87b2d5df07a15f75d14855.jpg

New distributor cap arrived. Slight improvement in running but misfire still present. Had a thought and moved plug 8 to position 6. 6 is immediately after 1, fired up the engine and got a different misfire.. from fubbafubbafubba to frubfrubfrub. Moved it to 2 and got a different pattern yet.

 

Pulled the plug and wedged it against a head bolt. Cranked engine. No spark across gap, plenty coming from body of plug to head bolt. Bad plug.

20191125_205833.thumb.jpg.ce142d4ebbbfa8211ab726284f7b4b10.jpg

Went inside and grabbed the only spare plug I had, a BPR6ES from the GTA and screwed it in 2/3 the way, as it has much longer threads. Started up and got very smooth running. 

 

So, victim of my own advice. New don't necessarily mean good.

 

Phil

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 hours ago, Zelandeth said:

Result on the missfire! 

Can't help but note that the brake flexi in the photo above looks about one good stab on the brakes from going pop...though given the work you've been doing I imagine that's already on the list.

Yeah, all the flexis need renewing. I want to see if the system will adjust up first before disturbing them- I have a feeling they may have hacksaw in their future.

 

Phil

Share this post


Link to post
Share on other sites

Well, either the guide/stem are dirty or corroded. Or oval.

We'll find out. I know why #8 is sticky. I think I know why #6 intake is too. 

 

Need to drop the valves out and give them and the guides a thorough polish first though.

 

Phil

Share this post


Link to post
Share on other sites

20191127_163728.thumb.jpg.e661454f53d544500a2e6eafee71325f.jpg

Diode pack for the alternator also arrived. I'll fit that and see if it charges correctly.

Started it up just earlier and it runs like a bag of smashed crap.

 

Yup, off with her head!

 

Phil

Share this post


Link to post
Share on other sites

20191201_173659_1.gif.04a770d73129855dcee8d4a097d40180.gif

Spent a bit of time on the car yesterday afternoon, CCTV caught me working.

 

20191201_173906.thumb.jpg.9cf6611487c6731f189ca0ec600ed4a6.jpg

Pulled the head off.

20191201_191352.thumb.jpg.cea0cbb3b65f342738bbad85b6504f76.jpg

A couple hotrod guys suggested try put some Marvel Mystery Oil on the stems of the valves to try free up any crud, it's really thin, has good wicking/creep properties and does dissolve a moderate amount of gunk.

 

20191201_193420.thumb.jpg.4aaa3820f067e343d6f5a2ddc1824ff2.jpg

Did that and got all the valves freed up. Slathered everything in engine oil to stop it rusting and left it for the night. Gonna put a bit more on tomorrow morning if I have time and then hopefully reassemble it all tomorrow evening, again time pending.

 

Phil

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, xtriple said:

I can't recall which bike forum it was but the lads on there swore by Marvel Mystery oil, seemed to cure just about anything!

Good luck.

Considering its composition, it's surprising- it's mostly just white spirit, from what I read.

 

Phil

Share this post


Link to post
Share on other sites

Busy week this week full of family visits and other amusements.

20191207_231225.thumb.jpg.fc65e0df8686fe815498b688302c6f77.jpg

The replacement 6v converter arrived this morning so tonight I pulled the dash out and fitted it, this time with a connector.

 

20191207_231137.thumb.jpg.7bcd41749de9ebb5609540c00c38bf72.jpg

Powered up the fuel gauge does what it's meant to, so that's great.

Just needing to put it all back together now.

 

Phil

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Similar Content

    • By rainagain
      With a growing family I found I needed a car with six seats, I really didn’t want to end up with a people carrier so I looked at estates with seats in the boot. I really wanted a diesel V70 after owning an S80 but I couldn’t find one I could afford. I looked at 307 SW/estates and found an estate being advertised seriously cheap that just needed ‘brake pads’.  I had the slightly stupid idea of fitting the rear seat mounts and seat belts from a 307 to this estate to save money as the estates are so much cheaper than the SWs.
       
      Before even seeing the car I sent a cheeky text offer of just slightly more than half the advertised price and the owner accepted, it had been her grandad’s car then she had been using to transport her dogs around but now didn’t need. The viewing was a bit mixed it had obviously been sitting for a while as all the discs were rusted up, the ‘brake pads’ it required turned out to be an ABS fault, both this and the stability control lights were on. It had some giffer parking marks on the bumpers and one of the rear doors. The inside stunk of fag smoke and dogs and there was dog hair all over the back half of the car. The clutch/DMF made a slight squeaky noise that went away when you pressed the clutch, whilst the spare wheel was lying in the boot as the carrier mounts had dropped off.
       
      However it was my OH that discovered the best bit, whilst sitting in the car she pressed a button next to the hand brake and the electric roof cover rolled back, this wasn’t an estate, it was the more expensive glass roofed SW complete with all seat mounts and belts in the boot and better than that it was the SE edition so second top of the range! I gave it a quick drive around their estate as it wasn’t taxed and insured and it seemed to go ok. Back at their home I haggled another £50 off due to the ABS fault and the car was mine.
       
      A days insurance purchased and I started to head to my dad's, the drive home resulted in more dash light bingo.
       
       

    • By Zelandeth
      Well I've been meaning to sign up here in forever, but kept forgetting. Thanks to someone over on another forum I frequent poking me about it recently the subject was forced back into my very brief attention span for long enough to get me to act on the instruction.

      I figure that my little varied fleet might bring you lot some amusement...

      So...we've got:

      1993 Lada Riva 1.5E Estate (now fuel injected, as I reckon the later cars should have been from the factory...).
      1989 Saab 900i Automatic.
      1987 Skoda 120LX 21st Anniversary Special Edition.
      1985 Sinclair C5.
      2009 Peugeot 107 Verve.

      Now getting the photos together has taken me far longer than I'd expected...so you're gonna get a couple of photos of each car for now, and I'll come back with some more information tomorrow when I've got a bit more time...

      Firstly...The Lada. Before anyone asks - in response to the single question I get asked about this car: No, it is not for sale. Took me 13 years and my father's inheritance to find the thing.


      Yes, it's got the usual rusty wings...Hoping that will be resolved in the next couple of months.

       






      Next, a proper old Saab. One of the very last 8 valve cars apparently, and all the better for it. I've driven two 16v autos and they were horrible - the auto box works sooooo much better with the torque curve of the 8 valve engine. Just wish it had an overdrive for motorway cruising...









      Next up a *real* Skoda...back when they put the engine where it belongs, right out the back. In the best possible colour of course...eye-searingly bright orange.







      Seat covers have been added since that photo was taken as it suffers from the usual rotting seat cloth problem that affects virtually all Estelles.

      Then we have possibly the world's scruffiest Sinclair C5...



      Realised when looking for this that I really need to get some more photos of the thing...I use it often enough after all! We have a dog who's half husky, so this is a really good way of getting him some exercise.

      Finally - again, I really need to take more photos of - we have the little Pug 107.



      Included for the sake of variety even if it's a bit mainstream! First (and probably to be the only) new car I've bought, and has been a cracking little motor and has asked for very little in return for putting up with nearly three years of Oxford-Milton Keynes commuter traffic, before finally escaping that fate when my housemate moved to a new job. Now it doesn't do many miles and is my default car for "when I've managed to break everything else."

      I'll fill in some more details tomorrow - I warn you though that I do tend to ramble...
    • By strangeangel
      I thought I'd start a thread for this as I'll probably end up asking all sorts of questions, given that this is my first 'proper' Citroën.
       
      So... the ground clearance lever won't go all the way to the highest setting (all others work), which is bad 'cos the book says I need it to do that in order to check the LHM level. It feels like something's seized, so I don't want to force it. Any ideas for a plan of attack would be much appreciated.
       
      Next up are the wheels. I now have a set of 205 pepperpots that have just gone off for powder coating & I need to get some tyres for them. The handbook says the car should have 165/70R14s on, the wheels came with 185/65R14 on. Any thoughts about what size I should get please? Cheers.
       
×
×
  • Create New...