Jump to content
Zelandeth

Zel's Motoring Adventures...Lada, Citroen, Mercedes & AC Model 70 - 24/08 - Interior tidying

Recommended Posts

Wouldn't sticking an ally floor panel in give all manner of potential for issues with galvanic corrosion?

 

The switch to the disposable filters happened during the production run. DW's one is from 1972, so is the earliest setup. This uses the MANN W712 filter - same as the A+ engined Metros among other things...

 

I've not checked the timing yet - though I will. So long as it's vaguely sane I won't be trying to mess with it.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wouldn't sticking an ally floor panel in give all manner of potential for issues with galvanic corrosion?

 

Potentially (see what I did there?)

 

The aluminium will (if in contact) corrode preferentially to the steel, but this can be minimised with some kind of barrier between them. Rate of corrosion will depend on how wet it is, and also the relative surface areas - so a large aluminium area such as a floorpan (assuming uniformly wet) with a small area of steel chassis should last reasonably well. An aluminium distributor in an iron block, maybe not quite so well...

Share this post


Link to post
Share on other sites

YES! Thanks for confirming that. 2CV filter should fit. Had no idea it was the same as Metros.

If you go to the MANN filter website and stick W712 in there's an application list there which allows you to do some cross referencing.

 

Latest thing I remember spotting that uses it was a 1998 Frontera 2.4 petrol...

Share this post


Link to post
Share on other sites

So I managed to get a couple of hours today before it started raining and hailing.

 

Very first thing I wanted to do was hit the thing with the pressure washer simply so it was less unpleasant to work on.

 

Here was the starting point...

 

post-21985-0-66465500-1517762345_thumb.jpg

 

post-21985-0-87823900-1517762369_thumb.jpg

 

post-21985-0-66573700-1517762401_thumb.jpg

 

post-21985-0-19457400-1517762429_thumb.jpg

 

Out came the rotary attachment which I usually keep well clear of cars because of its tendency to remove paintwork in addition to dirt. 

 

Here's what happened...

 

post-21985-0-38986200-1517762501_thumb.jpg

 

post-21985-0-57975900-1517762524_thumb.jpg

 

post-21985-0-47308000-1517762547_thumb.jpg

 

The floor interestingly doesn't actually appear to be attached to anything other than a couple of rivets at the sides...Entirely non-structural.

 

post-21985-0-53079400-1517762639_thumb.jpg

 

post-21985-0-61947600-1517762666_thumb.jpg

 

post-21985-0-33474500-1517762698_thumb.jpg

 

Oh...and the obligatory photo of the AC logo.

 

post-21985-0-68133000-1517762869_thumb.jpg

 

It's a long way from being actually clean - but it's definitely a step in the right direction.

 

At the very least this should make it a LOT less disgusting to work on tomorrow when I have a stab at tracing the wiring out enough to see if I can get the engine to turn over.  At least it looks as though the wiring between the Dynastart and both the solenoid and regulator seems to be intact - so it shouldn't be too difficult to sort that side of things out.  Hopefully!

 

Good clean has to be a good starting point on a project like this at least.

Share this post


Link to post
Share on other sites

It's really quite easy to push.  Had no problem pushing it out or into the garage single handedly.  Well...once I realised I was trying to run over one of the spare wheels anyway.  Our driveway is on a slight slope as well, so I'd expect it to be easier to get it into the garage than out.

 

I can see the one pulley turning through the engine bay when it's moving and hear something rotating, I'm guessing the centrifugal clutch.

 

Even a slighty dragging brake could make the thing an absolute swine to push though I imagine!  Likewise I imagine the clutch adjustment could cause the same if it was dragging a bit.

Share this post


Link to post
Share on other sites

They certainly should given they've got a bloody great belt between them - if it's hard to push though I imagine it would be because the clutch is dragging a bit so you're trying to rotate the engine as well.

 

...Worth bearing in mind though that I've no idea if mine is actually how it's meant to be!  Hopefully I'll find out if I have drive when I get the engine started!

Share this post


Link to post
Share on other sites

That is interesting...Hard to see what could be dragging then.

 

Watching the forces at work today, it can only be drag in the transmission. Whether that's because the belt pulleys have set themselves at some unlikely setting, or something's amiss internally, I've no idea. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Just had a look over the diagrams, and have to agree.  Have heard a couple of people mention that the governor in the drive system can stick with disuse which could potentially result in it being "stuck in the wrong gear" for want of a better analogy.

 

Couldn't hurt to check and/or change the oil in the diff and gearbox though if you've not already done it.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Good question!  Don't have the manuals in front of me now so can't check...

 

Got a vacuum draining kit?  Would be slow pulling treacle out of there - but in the same breath there's not a huge amount of oil in there...

 

Or just pop the level plugs and top up if needed.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Updates!

 

So after reconnecting what felt like about 29840453458 wires (it was actually about a dozen), and applying a battery, we had first light...

 

This was officially the first sign of life we had out of the car.

 

post-21985-0-36409800-1517854468_thumb.jpg

 

This is the mess currently under the instrument panel...

 

post-21985-0-25211200-1517854505_thumb.jpg

 

The screw terminal connectors are not permanent - they're purely a "let's see if it works first" test lashup.  Everything will eventually be properly done with crimp terminals and heatshrink - assuming I don't just decide to remake half the loom.  There are a lot of wires just dangling at the moment on the car and these are a handy was of safely terminating them for now.

 

At this point we proved that the engine would turn over on the Dynastart too, and that we had good oil pressure.

 

I was at that point however holding the leads onto the battery with a set of vice-grips for the one terminal and by hand for the other.  This was less than ideal, so I paused work while I went to get a set of battery terminals.

 

I didn't have any idea at that point however whether there was any life in the ignition system...Was there?

 

 

You bet there was!

 

Okay, this wasn't actually the first "start" - that consisted of a very anticlimatic couple of coughs.

 

The only problem I've run into so far is that the fuel pump isn't pumping.  Guessing it's full of gunk - as the filter gauze in it was totally plugged up with varnish when I took it out.  I'll get it off tomorrow to get a better look.

 

She was hard to start here because I managed to spill a bunch of fuel down the carb throat when I was filling the float bowl, so she was a bit flooded - and I didn't have a spare hand to crack the throttle to help clear it because I was holding the camera.

 

Sounds like she wants to live to me!

 

Things to investigate tomorrow:

 

[] See if I can coerce the fuel pump to do what the name suggests.

[] Investigate total lack of life from the charging system - most likely candidates I reckon are a duff/dirty voltage reg or dodgy contacts in the dash lamp.  I don't want to run it too long without investigating that as I don't want to damage the Dynastart.

[] If I can get a working fuel supply worked out, see if it will move under its own power.  I managed to un-seize the gear selector today so that's now moving nice and smoothly again.

 

Engine to me sounds like a really angry version of the soundtrack from a 2CV...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Excellent! Sounds nice and smooth. I think I got lucky with the fuel pump on TWC, as it worked straight away. The spares car's pump was knackered. When I took it off, it was seized up, and the fuel line to the carb started dribbling nasty gunk everywhere when removed. Wonder if soaking the pump in something overnight might free it up a bit?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Will need to get it off and take a look at it I think.  Will depend really on whether it's actually seized up or just needs a clean.

 

The fuel lines were clear at least, and given how it seems to be behaving when the float bowl is filled with fuel, that bit at least seems to be doing vaguely what it's meant to.

 

...Just can't get any of the spanners I have onto the pump to get it off, need to get a skinnier one.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I'd put good money on DW for that!

 

I've got many, many, many hours work ahead of me sorting the body and floor on mine.  Plus the obviously needed brake rebuild, probably rewiring the whole car more or less - and probably a thousand other jobs I've not even thought of yet.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Will need to get it off and take a look at it I think.  Will depend really on whether it's actually seized up or just needs a clean.

 

The fuel lines were clear at least, and given how it seems to be behaving when the float bowl is filled with fuel, that bit at least seems to be doing vaguely what it's meant to.

 

...Just can't get any of the spanners I have onto the pump to get it off, need to get a skinnier one.

 

Can't say I struggled with a bog-standard 11mm spanner. Not much room to swing it, but compared to getting at the bolts for the gearbox mounts, an absolute doddle.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Can't say I struggled with a bog-standard 11mm spanner. Not much room to swing it, but compared to getting at the bolts for the gearbox mounts, an absolute doddle.

Problem I had is that the only 11mm I had to hand has a standard open end on one end and a straight ratcheted one at the other. The jaws and ratchet edges are too fat to get cleanly into it. A normal ring spanner should work just fine. However I don't have a standard 11mm ring spanner it seems.

 

Think on the video I mumbled something about the float bowl being empty yet again.

 

Edit: Using the wiring diagram and my photo I just figured out what's going on with the missing wire to the fuse box. Billy the Bodger has taken the wires that should be either side of the fuse and stuck them on the same terminal... presumably to resolve issues with a blown or missing fuse. I'll put that back where it should be tomorrow.

 

Edit 2: Just had another look at the wiring diagram, and think I may have cracked the non-functional charging system. I reckon the ground point is the one that should normally under one of the fuel tank brackets...which is currently flapping around in the breeze. I'd forgotten about that one. Let's ground that then see if we have any more stuff working.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Scratch that theory about grounding - I was following the line for the indicator tell tale.

 

Well, going to sort that anyway as it surely can't hurt.

 

I've hardly any imperial spanners/sockets here yet. Working on that.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Similar Content

    • By Fumbler
      To mark the genesis of my fleet project thread I here present my new car: a 1997 Nissan Micra Shape-


      It really looks that good. There is a reason for this: its previous owner was an old lady who loved the thing so much so she made every effort to keep it in good shape. It originally came from Fleet in the GU postcode which suggests to me it was bought by the present dealer at auction, hence arriving down here in Kent. Before seeing the car I checked its MOT history and its only fails were thanks to broken stoplights, which shows me that it was very well cared for. I suppose an example of this was that on the last MOT, an advisory was a corroded rear silencer. The silencer on the car when I saw it was new. Methinks the lady wanted to keep it as good as possible. It was kept in a garage and so all the bumpers and black trim are very black and the tyres are in very good condition. Spare never used! Also included a free Dettol first aid kit from 1997.
      This car has 15000 genuine miles on the clock. We clocked over 15000 during the test drive! The lady owner really only trundled around her village in it and the MOT shows that it only did some meagre miles between tests. This, of course, came at a price. We saw a cherry red Micra from 2002 at the same dealer. Paint was shoddy and when they washed it the boot had massive sections of bare metal and it wasn't very happy. This car, however, is in fabulous condition and there was no contest between the two cars- it really is that good, inside and out. Immaculate interior, driver's airbag, cassette player... all there and all functioning (apart from cassette thanks to new battery and failed display). This meant that I bought it for £1600, £100 over what was my uppermost limit, but I knew I wouldn't see another like this that was in as good shape for a fair while. It was priced very ambitiously, at £1990, so I'm content in the fact I managed to slash a few hundred off the price. There wasn't that much paperwork though. All the dealership received was the logbook with 3 service stamps from 1998, 1999 and 2000, the radio key pass, a National Trust sticker, and the original paperwork holder. I suspect the old lady died and had her car auctioned, and the massive file of paperwork is now someone's egg carton, along will everything else she owned.

      As always, this car isn't exactly in showroom condition. While the inside is great and the floor is solid, and the underseal is in great shape, the not undersealed parts need a small looking at. Mainly the rear of the driver's side sill. It's really the only bubbling on the car. I suspect a well aimed stonechip managed to fester over the wintery salted roads, making it rust even more. It's around the size of a 5p piece, and will give me the opportunity to spray the insides of the sill with some chain oil to prevent any further corrosion. Behind the fuel tank there are a few rusty joints- places where the spraygun cannot get paint onto- which some Vactan and Dynax should put to rights. Alternator belt looks original because of the cracking and Nissan badges and will need doing soon as well as the front plate. As much as I like the 90's font and original dealer surround, the dishevelled R and general water ingress is a persistant MOT advisory. It could be the MOT station being strict (and most likely is considering there's a Saxo down the road with far worse blackening), however for the sake of peace of mind and all that, I'll get a new one made. The rear has already been replaced indicating this has happened before.
      All in all, I think this is a nice plucky motor. I'll have it by the end of the week; just got to sort out tax, insurance, and it's going to have an MOT. As part of the deal it's getting the MOT and an oil and filter change which will be something ticked off the list. It has some love scratches and chips here and there, but it drives well, is stiff and controllable, and should make out to be a nice summer project!
    • By PhilA
      Well, here we go again. I bit the bullet and bought me this.
       

       

       
      It's still up at the lot right now, there will be a miniature Collection Thread embedded in this thread when I go fetch it. Hopefully if the weather's good, that'll be this weekend.
       
      So, what is it?
       
      As the title suggests, it's a 1951 Pontiac Chieftain.
      It's got a flat-head straight eight hiding in the engine bay, 4.4 litres of it. It's bolted to a 4-speed Hydra-Matic Drive gearbox. No torque converter on this one, just a fluid coupling. 116 horses at a screaming 3700 RPM, 240lb/ft at 2000. It idles at 375 RPM. Redline just shy of 4k.
      Did I mention it's quite big? Sixteen foot eight from end to end and it seats six people in comfort. Every door has a quarter-light, too. Comfort is provided by properly sized tyres and (quite surprisingly for the age of it) double independent wishbone front suspension. Steering is via worm/wheel steering box so is moderately direct and the brakes are hydraulic drums all round. Modern and scientific!
       
      It's an honest example; looks to have had a "restoration" about 15-20 years back and the rust is coming through the seams and filler. The bottoms of the door skins have gone, the bottom of the A-pillars have gone (the front doors, on a single hinge a piece still open and close with one finger!) And it's got a couple holes and blebs in all the places you would expect.
      Not much electrical works. It needs to be completely rewired because someone has "converted" it to 12V. Thankfully it was originally negative ground so that's a good start. Gauges and such can be driven from a 6V bucking converter.
      Engine has had some work done on it- starts and runs nicely with very little greb coming out of the exhaust. It's got a few gaskets that need replacing and the tappets need some major adjustment, the gearbox engages gears correctly, the steering is okay but has a lot of slack in the center and the brakes work well, dont sink or feel spongy but need adjustment.
       
      More to come. I'll post up more pictures when I get it home.
       
       
      --Phil
    • By TripleRich
      Hi all, new to the forum.  Thought you might be interested in what I've got myself into
      I'd been after my first classic car for a while.  If it's big and made in the 70s I'm interested.  Looked at few things like P6s, Zodiacs, Victors, SD1s and various other things.  Problem was I didn't want to spend a boatload of money on something that looked alright but underneath was actually a total heap.  The solution was to buy a complete heap in the first place and spend the money fixing it.
      So in January I went ahead and bought this from a colleague at work who was moving away and needed to get shot of it.

      It's a part finished restoration (I prefer not started) and it needs a whole load of help if it's going to stand any chance of using a road again.
      Pros
      It's right up my street.  Granada Coupes are quite odd and certainly stand out from the norm.
      It still has the original engine, box, interior and most trim.
      It came with loads of panels I need to repair it (mostly original Ford stock).
      It came with so many spares I could probably build a few Granadas and still have stuff left over.
      It was cheap.
      Cons
      Most of the front end has been cut off.
      Most of the body structure is quite rotten.
      It's going to take me ages.
      I work at a restoration company and my boss kindly allows me to keep the car there.  So I've got access to all the gear I need to restore it.  I've been busy on the car for a while now so will post more pics over the coming days.
      Cheers 
    • By RobT
      As posted in News 24, a cheap non-running Senator proved too much to resist.  So here it is.  Egg also owns half, so the pair of us can share the joy/despair of getting it roadworthy.

      It was advertised as a non-runner, but the seller said it had ran previously.  His son replaced the fuel pump and filter, but managed to wire it up incorrectly.  I only noticed this as the buzz of the fuel pump happened after the engine was cranked, and not before.  Yep, bit crusty under there but it's mostly sound underneath.

      But it still wouldn't fire.  I did some random loosening of fuel hoses by the fuel rail, just in case there was an air lock or something, and after plenty more cranking it fired up!  No idea if the random stuff helped, or if it just needed loads of cranking.  Exhaust is shot, but after a brief drive around the block I felt buoyed up so went back later for a Vauxhall 1,2 rescue mission.

      This proved optimistic, as upon return it was misfiring like a bastard and would barely manage the block run.  12 miles like that is asking too much (it has an MoT, somehow).  Recovery it is then...
×
×
  • Create New...