Jump to content


Welcome to Autoshite

Welcome to Autoshite, like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Autoshite by signing in or creating an account.
  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get automatic updates
  • Get your own profile and make new friends
  • Customize your experience here
Guest Message by DevFuse
 

Photo
Project

V6 shite, attn. Merc lickers - engine tapping

Project

  • Please log in to reply
37 replies to this topic

#31 ONLINE   Wingz123

Wingz123

    Rank: Austin Maxi

  • Full Members
  • 347 posts
  • 3 thanks
  • LocationLondon
  • Country : Country Flag

Posted 17 April 2018 - 08:11 AM

Is this a diesel? Sounds like stuck/sticky injector or injector seal blowing.

Take the cover off....is there any black death? (Evidence of oil sooty carbon build up around any of the injectors)

I reckon this is the very early beginnings of injector seal going. Get it done asar than wait as the black death will take over and it’ll be ny on impossible to get the injectors out to replace the little o rings (seals)

Just done mine on my sprinter...

2002 Audi A6 Avant 1.9TDi PD130

2005 Mercedes Sprinter 311CDi Recovery Truck

2007 Ford Fiesta 1.6TDCi

2009 Toyota Avensis T27 Tourer 2.2 D4D

2013 Toyota Prius 1.8 Hybrid

2003 Kia Sedona 2.9 CRDi

2010 Ford Focus Estate 1.6TDCi Ecomotive

2000 BMW 328ci E46

1998 BMW 523i se E39

 


#32 OFFLINE   Liggle

Liggle

    Rank: Austin Maxi

  • Full Members
  • 228 posts
  • 1 thanks
  • Country : Country Flag

Posted 17 April 2018 - 09:12 AM

Is this a diesel? Sounds like stuck/sticky injector or injector seal blowing.

No, its a petrol. Lots of vids on YouTube of the same thing, most are cured by engine flush and oil change or oil treatment. That'll be my first stop, just invested in a Pela pump (wanted an excuse to buy one for ages) so will get that done at the weekend. 



#33 OFFLINE   mercrocker

mercrocker

    Morris Major Elite

  • Full Members
  • 6,797 posts
  • 42 thanks
  • LocationNew Forest
  • Country : Country Flag

Posted 17 April 2018 - 09:17 AM

http://forums.merced...-channel.41937/


1963 Morry Thou

1955 Cowley

1987 VW T25 Holdsworth

1990 190E

197? Portafold Caravan 

2000 Fiesta Zetec Ghia

 


#34 OFFLINE   Liggle

Liggle

    Rank: Austin Maxi

  • Full Members
  • 228 posts
  • 1 thanks
  • Country : Country Flag

Posted 18 April 2018 - 07:42 AM

Replaced the caliper:

0d10533bfc895d01e5beb5cac2bba6cd.jpg

This would explain the sticking, torn seal and loads of rust and crap around the piston:

2fb76979199b336bab36211fd441c8b7.jpg

Nicely glazed and cracked pads:

cf7c2821333397f5f8ffe030ed7b336c.jpg

I read online about holding the engine at 4K rpm in a gear for a minute or so to see if the tapping cleared and it only bloody worked! Must be oil flow related, engine flush and oil change planned for the weekend. It’s behaving for now!
  • dome, theshadow and Dirk Diggler like this

#35 ONLINE   Wingz123

Wingz123

    Rank: Austin Maxi

  • Full Members
  • 347 posts
  • 3 thanks
  • LocationLondon
  • Country : Country Flag

Posted 18 April 2018 - 02:03 PM

Waaaahhhhhhh ^^^^^ can you explain exactly what you did? Were you stationary or on the move?.....intrigued by this!

2002 Audi A6 Avant 1.9TDi PD130

2005 Mercedes Sprinter 311CDi Recovery Truck

2007 Ford Fiesta 1.6TDCi

2009 Toyota Avensis T27 Tourer 2.2 D4D

2013 Toyota Prius 1.8 Hybrid

2003 Kia Sedona 2.9 CRDi

2010 Ford Focus Estate 1.6TDCi Ecomotive

2000 BMW 328ci E46

1998 BMW 523i se E39

 


#36 OFFLINE   Liggle

Liggle

    Rank: Austin Maxi

  • Full Members
  • 228 posts
  • 1 thanks
  • Country : Country Flag

Posted 19 April 2018 - 07:49 AM

Waaaahhhhhhh ^^^^^ can you explain exactly what you did? Were you stationary or on the move?.....intrigued by this!

Just held it in second once moving and up to 4.5k rpm, drove like that until the road speed limit changed and it had cleared!

 

It cleared but came back slightly around 1.5k rpm but cleared once you revved above this under load. Cold start the next day it was rattling again but cleared once driven round the block and warmed up, hoping to play with my new Pela pump toy and flush/change the oil this evening. 



#37 ONLINE   Wingz123

Wingz123

    Rank: Austin Maxi

  • Full Members
  • 347 posts
  • 3 thanks
  • LocationLondon
  • Country : Country Flag

Posted 19 April 2018 - 09:21 AM

What you reckon is causing this then? Has the oil just lost its lubricating properties thus making it sound rattily?

2002 Audi A6 Avant 1.9TDi PD130

2005 Mercedes Sprinter 311CDi Recovery Truck

2007 Ford Fiesta 1.6TDCi

2009 Toyota Avensis T27 Tourer 2.2 D4D

2013 Toyota Prius 1.8 Hybrid

2003 Kia Sedona 2.9 CRDi

2010 Ford Focus Estate 1.6TDCi Ecomotive

2000 BMW 328ci E46

1998 BMW 523i se E39

 


#38 OFFLINE   Liggle

Liggle

    Rank: Austin Maxi

  • Full Members
  • 228 posts
  • 1 thanks
  • Country : Country Flag

Posted 20 April 2018 - 06:58 AM

Flushed and changed the oil, the pela pump pulled out 8.5L so did a great job:

339922f896c40ecb5498f45d387d8180.jpg

No rattles since, even on a cold start this morning. Fingers crossed that’s it! Only thing I noticed really was deformed oil filter but I think that’s pretty normal on a filter that needs replacing?
  • Lacquer Peel likes this





Also tagged with one or more of these keywords: Project

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users